Смерть на Нілі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смерть на Нілі
англ. Death on the Nile
ЖанрДетективний роман
Формароман
АвторАгата Крісті
Моваанглійська
Опубліковано1 листопада 1937
Країна Велика Британія
ВидавництвоCollins Crime Clubd
Циклcanon of Hercule Poirotd
Попередній твірБезмовний свідок
Наступний твірЗустріч зі смертю
Сайтagathachristie.com/story-explorer/stories/death-on-the-nile-2/(англ.)

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Смерть на Нілі» (англ. Death on the Nile) — один з найвідоміших і значних романів англійської письменниці Агати Крісті, ключовий твір її «східного циклу» за участю Еркюля Пуаро. Уперше опублікований у Великій Британії 1 листопада 1937 року.

Сюжет

[ред. | ред. код]
Пароплав «Судан» — ймовірний прототип пароплава «Карнак», який був також місцем зйомок двох екранізацій роману

Місце дії охоплює Лондон, Нью-Йорк, а також Верхній Єгипет і Нубію, де й розгортаються основні події.

Еркюль Пуаро проводить відпустку в Єгипті, коли до нього звертається по допомогу Ліннет Ріджвей-Дойл — молода мільйонерка і світська левиця. Вона просить детектива владнати справу з її давньою подругою Жаклін де Бельфор (Джекі), яка переслідує Ліннет та її чоловіка Саймона Дойла, — Джекі була нареченою Саймона, та він покинув її, аби одружитися з Ліннет. Пуаро відмовляється допомагати Ліннет, та все ж заводить розмову з Джекі, але безуспішно, бо вона дуже ображена.

Саймон з Ліннет таємно сідають на пароплав «Карнак», аби здійснити семиденну подорож Нілом та позбутися Джекі. Та скоро вони виявляють її серед пасажирів, в числі яких знаходяться також Ендрю Пеннінгтон — опікун Ліннет, Луїза Бурже — її покоївка, романістка Саломея Оттерборн з дочкою Розалі, місіс Аллертон з сином Тімоті, багата американка міс Ван Шуйлер з племінницею Корнелією Робсон та медсестрою міс Боуерс, молодий комуніст містер Фергюсон, археолог Гвідо Рікетті, лікар-австрієць Беснер та молодий адвокат Джим Фенторп.

Під час екскурсії до храму Абу-Сімбел Ліннет ледь рятується від великого каменя, що зірвався зі скелі. Повернувшись на судно, Пуаро дізнається, що до пасажирів приєднався його давній друг полковник Рейс з британської розвідки.

Тієї ж ночі в салоні з Джекі стається п'яна істерика, вона стріляє в Саймона з револьвера й ранить його у ногу. Присутні забирають Джекі до її каюти, потім повертаються по Саймона — його поранення дуже серйозне. Пізніше з'ясовується, що револьвер, який Джекі кинула на підлогу, зник. Вранці покоївка Ліннет знаходить свою хазяйку мертвою, — їй вистрелили в скроню, коли вона спала. Виявляється також, що з каюти покійної зникло коштовне перлове намисто, а пасажири «Карнака» вночі нічого не чули. Тим часом увагу Пуаро привертають дві пляшечки з фарбою для нігтів у каюті вбитої. Матроси виловлюють з ріки револьвер Джекі, загорнутий в шарф міс Ван Шуйлер, в якому знаходять отвір від кулі. Опитуючи Луїзу в присутності Саймона, Пуаро помічає щось дивне в її словах. Скоро після того покоївку знаходять зарізаною в її каюті.

Місіс Оттерборн приходить до Пуаро і Рейса і сповіщає, що знає, хто вбив Луїзу. Та вона не встигає назвати ім'я вбивці, бо хтось стріляє в неї через вікно. Пуаро звинувачує Пеннінгтона в замаху на життя Ліннет, — то він зіштовхнув камінь зі скелі під час екскурсії, бо боявся, що вона дізнається про його махінації з її спадщиною. Однак не він застрелив Ліннет, хоча саме з його револьвера вбито місіс Оттерборн. Рікетті виявляється міжнародним терористом, якого вистежує Рейс. Зниклі перли Пуаро знаходить в Тіма Аллертона, — він замінив справжнє намисто на якісну підробку. Саме цю підробку вкрала з каюти Ліннет міс Ван Шуйлер, яка страждає на клептоманію, а міс Боуерс знаходить намисто серед її речей і віддає Пуаро.

Врешті Пуаро виголошує, що то Саймон вбив свою дружину, а увесь план, ціллю якого було заволодіти статками Ліннет, був розроблений Джекі, з якою Саймон і не думав поривати зв'язок. У ніч вбивства Джекі спеціально промахнулася, коли стріляла в Саймона, а той, імітуючи кровотечу, облив ногу червоним чорнилом, що містилося в пляшечці з-під фарби для нігтів. Коли присутні відводили Джекі, яка вдавала істерику, до її каюти, нібито поранений Саймон бере з підлоги револьвер Джекі, йде до каюти Ліннет і стріляє в неї. Після чого повертається до салону і стріляє собі в ногу, загорнувши револьвер в шарф міс Ван Шуйлер, аби заглушити звук пострілу. Луїзу і місіс Оттерборн було вбито Джекі: Луїза бачила, як Саймон заходив до каюти Ліннет і почала шантажувати його, а місіс Оттерборн бачила як Джекі заходила до каюти Луїзи, після чого ту знайшли вбитою.

Коли «Карнак» повертається у Шелляль (поблизу Асуана) і пасажири сходять на берег, Джекі раптово вихоплює ще один револьвер, і стріляє в Саймона, після чого стріляє в себе, тим самим рятуючи коханого й себе від суду й страти через повішення.

Дійові особи

[ред. | ред. код]
  • Еркюль Пуаро — приватний детектив, бельгієць
  • Полковник Рейс — друг Пуаро, співробітник «МІ-6» (британської розвідки)
  • Ліннет Ріджвей-Дойл — молода мільйонерка та світська особа
  • Жаклін (Джекі) де Бельфор — молода дівчина, найкраща подруга і однокласниця Ліннет
  • Саймон Дойл — молодий чоловік, кохав Жаклін, але пізніше одружився з Ліннет
  • Джоанна Саутвуд — подруга Ліннет, неодружена жінка, любляча процвітаючих і багатих друзів
  • Сер Чарльз Віндлешем — англійський збіднілий аристократ, який зробив пропозицію Ліннет і отримав відмову
  • Саломея Оттерборн — авторка любовних романів та її дочка Розалі Оттерборн
  • Місіс Аллертон та її син Тімоті (Тім), далекі родичі міс Саутвуд
  • Ендрю Пеннінґтон — американський адвокат-попечитель Ліннет, який випадково зіткнувся з нею в Єгипті
  • Луїза Бурже — французька покоївка Ліннет
  • Мері — попередниця Луїзи, звільнилася від Ліннет після того, як господиня заборонила їй виїхати до Єгипту
  • Флітвуд — наречений Мері, працює в Єгипті матросом пароплава «Карнак», одружений з єгиптянкою тубільним обрядом, що має у Великій Британії юридичну силу
  • Марія Ван Шуйлер — багата американка, бельгійка за походженням, і її племінниця Корнелія Робсон
  • Міс Боуерс — медсестра міс Ван Шуйлер
  • Джеймс (Джим) Фергюссон — молодий мандрівник, затятий комуніст
  • Гвідо Рікетті — італійський археолог
  • Джим Фенторп — молодий адвокат
  • Карл Бесснер — доктор медицини, володіє клінікою в Австрії

Екранізації

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]